De 7 voordelen van Noodrantsoen

De laatste jaren zijn Nederlanders en Belgen zich steeds meer gaan voorbereiden op rampen. Veel verkochte producten zijn daarbij Noodpakketten, waterfilters en Noodrantsoenen.

Wij krijgen veel vragen over noodrantsoenen en dat is ook begrijpelijk want het is een niet alledaags product.

Noodrantsoen wat is dat?
In de basis is noodrantsoen een voorraad aan duurzaam reservevoedsel. Met duurzaam wordt in deze bedoeld lang houdbaar voedsel. Dit kan betekenen dat dit voedsel op een bepaalde manier is verpakt (in blik en glas) waardoor het langer houdbaar is. Maar het kan ook betekenen dat het reservevoedsel bestaat uit droge voedselproducten (rijst) die lang houdbaar zijn. 

Het opslaan van reservevoedsel uit de supermarkt heeft echter als nadeel dat het na een aantal jaren over de datum is. Sommige producten kunnen na verloop van de THT nog prima opgegeten worden. Dat geldt echter lang niet voor alle producten. Als het om een periode van 5-10 jaar na verloop van de THT gaat dan is het voedsel vaak niet goed meer. 
Wilt u een voorraad aan lang houdbaar voedsel voor een kortere periode aanleggen dan is voedsel uit de supermarkt een prima oplossing!

Bestaat er voedsel dat echt langer houdbaar is?
Jazeker bestaat dat! Er zijn diverse methodes om voedsel houdbaar te maken van 15 tot wel 25 jaar.

De drie methodes die het meest voorkomen zijn:
1.) Complete maaltijden in blik die langer houdbaar zijn door de toevoeging van extra conserveringsmiddelen, aangepaste bereidingswijze en door het verpakken in aangepaste blikken. Het gaat hier dan ook om maaltijden die na bereiding rechtstreeks in blik gaan.

Voordelen:
– Houdbaarheid van ongeveer 7 jaar
– Vaak volledige maaltijden
– Ready to eat (enkel opwarmen)

Nadelen
– Veel conserveringsmiddelen
– Weegt zwaar
– Neemt relatief veel ruimte in
– Houdbaarheid is beperkt van 7-10 jaar

2.) Droog voedsel dat in blokken wordt geperst dan daarna wordt gesealed in speciale Mylar/aluminium verpakkingen.

Voordelen:
– Houdbaarheid (afhankelijk van de soort) tot wel 20 jaar!
– Ready to eat 
– Hoge dosis energie in een klein blok

Nadelen
– Saai eten met geen variatie
– Weegt zwaar
– Neemt relatief veel ruimte in
– Houdbaarheid is beperkt van 7-10 jaar

3.) Voedsel vriesdrogen in een speciale machine waardoor alle vocht uit het product wordt gehaald. Wat overblijft is een sterkt gereduceerd product dat dat wordt verpakt in speciale Mylar/aluminium verpakkingen of in aangepaste blikken.

Voordelen:
– Houdbaarheid (afhankelijk van de soort) tot wel 25 jaar!
– Snelle bereiding (warm/koud water toevoegen)
– Complete maaltijden
– Zeer lichtgewicht
– Neemt weinig ruimte in
– Vrijwel geen conserveringsmiddelen

Nadelen
– Prijzig door de specialistische bereiding

Wat kan ik het beste kiezen?
Wij verkopen vrijwel alleen voedsel zoals genoemd in methode 2 & 3. Wat u kiest is mede afhankelijk van wat u doel is om eten langer te bewaren, wat uw budget is en wat uw persoonlijke wensen zijn. 

Backpacken
Gaat u backpacken dan wilt u vaak zo min mogelijk gewicht en daarnaast voeding met voldoende energie. Het is daarom aan te raden om een paar energierepen mee te nemen voor tijdens het lopen. U kunt deze repen dan zo inpakken dat u deze tijdens uw tocht in één handbeweging uit de zijkant van uw tas kunt halen. U kunt de reep dan meteen openmaken en consumeren. 

Voor uw normale maaltijdmomenten zijn gevriesdroogde maaltijden in zakjes geschikt. U hebt dan lekker warme maaltijden met voldoende vitaminen. Daarnaast wegen gevriesdroogde maaltijden zo weinig, wel zo fijn!

Noodvoorraad thuis aanleggen
Het aanleggen van een noodvoorraad voor thuis is zeer verstandig. Bij grote rampen waarbij de maatschappij ontregelt is moet u mogelijk langere tijd zelfredzaam zijn. Met u normale voedselvoorraad kunt u vaak wel een paar dagen vooruit.

Wanneer er echter ook geen elektriciteit is dan is het voedsel in uw vriezer en koelkast snel bedorven. Ja maar ik heb geen zonnepanelen dus ik heb altijd stroom! Dat is helaas niet waar. 99% van alle huishoudens met zonnepanelen hebben geen stroom bij een spanningsuitval omdat de omvormer dan automatisch uitschakelt

Zorg er goed voor dat u met uw normale voedselreserve minstens een week vooruit kan. Daarnaast is het verstandig om dit aan te vullen met lang houdbaar voedsel in de vorm van noodrantsoenen voor een periode van ongeveer 5-7 dagen. In totaal bent u dan ongeveer voor een week of 2 zelfredzaam.
Langer kan natuurlijk ook, zo kunt u bij ons pakketten aanschaffen van een week tot een maand en van drie maanden tot een jaar. Persoonlijk vind ik het trouwens verstandig om minimaal voor een maand aan eten in huis te hebben. Dat is geen verkooppraatje, het echte minimale dat wij adviseren is daarom 2 weken.