De 4 belangrijkste methodes om water te zuiveren

Zowel tijdens Noodsituaties als Outdoor activiteiten is het belangrijk om te weten hoe u water kunt zuiveren. Het kan uw leven en dat van uw geliefden redden. Er zijn verschillende methodes om uw eigen water te zuiveren. De drie belangrijkste kunt u hieronder lezen .

Waterfilters

De meest gebruikte methode om water te zuiveren is door gebruik van een waterfilter. Met een waterfilter kunt u effectief en snel water zuiveren. In tegenstelling tot andere methodes kunt u vrijwel Direct drinken. 

Er zijn verschillende waterfilters te verkrijgen. Welk type waterfilter u kiest is mede afhankelijk van de bron waar u het water uit wilt halen. Houdt u er rekening mee dat vrijwel alle waterfilters alleen gebruikt kunnen worden voor zoetwaterbronnen

Standaard waterfilter Sawyer mini SP128

Sawyer waterfilter mini blauw sp128
Sawyer waterfilter mini blauw, zeer populaire model

De meeste standaard waterfilters kunt u gebruiken door er water door heen persen, ook kunt u rechtstreeks uit de filter te drinken door er licht aan te zuigen. De meeste standaard waterfilters gaan behoorlijk lang mee. Zo kan de Sawyer mini ongeveer 380.000 liter water zuiveren. Met een dergelijk filter kunnen groepen mensen dan ook zeer lang vooruit. 

Standaard waterfilters halen echter geen virussen, chemicaliën, pesticiden en zware metalen uit het water. Daarvoor hebt u een waterfilter nodig die werkt op basis van actieve kool. Een tweede optie om wel virussen te elimineren is door toevoeging van een waterzuiveringstablet nadat het water is gefilterd.

Voordelen

 • Goedkoop in aanschaf
 • Verwijderd bacteriën, protozoa, cystes (Salmonella) en andere onzuiverheden
 • Kan grote hoeveelheden water zuiveren (ideaal voor families en groepen).

Nadelen

 • Verwijderd geen zware metalen, chemicaliën, pesticiden en virussen

Waterfilters op basis van actieve kool

Sawyer S3 waterfilter om water mee te zuiveren
De S3 is het beste waterfilter van Sawyer

Wilt u Maximaal beschermd zijn dan is het aan te raden om een waterfilter aan te schaffen op basis van actieve kool zoals de Sawyer S3 of de waterfilters van Water to Go. De actieve kool in deze waterfilters bindt zware metalen, chemicaliën, pesticiden en virussen aan zich waardoor u vervuild water Veilig kunt drinken.
Daarnaast verwijderd een waterfilter op basis van actieve kool net als de standaard waterfilter ook bacteriën, protozoa, cystes (Salmonella) en andere onzuiverheden uit het water. 

Met een waterfilter op basis van actieve kool hoeft u zich geen zorgen te maken over de kwaliteit van het gezuiverde water. Omdat de actieve kool na verloop van tijd en gebruik zijn werking verliest moet deze waterfilter eerder worden vervangen als een standaard waterfilter.

Voordelen

 • Verwijderd Virussen, Zware metalen, Chemicaliën en Pesticiden 
 • Verwijderd bacteriën, protozoa, cystes (Salmonella) en andere onzuiverheden

Nadelen

 • De actieve kool verliest zijn werking na (meerdere malen) gebruik waardoor deze eerder moet worden vervangen als een standaard waterfilter
 • Sommige filters op basis van actieve kool vragen een hogere investering
 • Minder geschikt voor grote groepen mensen

Waterzuiveringstabletten

Waterzuiveringstabletten voor noodsituaties

Waterzuiveringstabletten werken op basis van chloor. De chloor doodt alles wat in het water leeft waardoor u het water Veilig kunt drinken 
Het gebruik van tabletten is zeer makkelijk, u voegt per liter water 1 tablet toe aan het vervuilde water en u laat die water ongeveer 30 minuten staan, daarna kunt u het water veilig drinken.

Waterzuiveringstabletten werken het beste als het water al ontdaan is van alles wat in het water zweeft zoals hout en plantenresten. Daarom is het verstandig om water eerst door een standaard waterfilter te zuiveren zodat het water mooi helder is. Daarna voeg je de waterzuiveringstablet toe zodat eventuele virussen ook worden gedood.
Omdat waterzuiveringstabletten geen filterende werking hebben blijven chemicaliën en zware metalen wel achter in het water. 

Voordelen

 • Maakt bacteriën, protozoa en virussen dood
 • Goedkoop in aanschaf
 • makkelijk mee te nemen

Nadelen

 • Maakt het water niet helder (het doodt alleen)
 • Chemische methode is niet geschikt voor zwangere vrouwen
 • Het beste te gebruiken in combinatie met een standaard waterfilter

Waterzuivering met UV Licht

Steripen is ideaal voor outdoor en noodsituaties

Een bijzondere en betrouwbare manier van waterzuivering is het doden van bacteriën en virussen met UV licht. Hiervoor heeft Katadyn de Steripen ontwikkeld. Dit product dat bekroond is als beste uitvinding in 2001 kan binnen 48-90 seconden alle virussen en bacteriën doden door middel van UV licht. 
Een ideaal product om in huis te hebben voor noodsituaties maar ook handig als u outdoor gaat. 

Voordelen

 • Doodt alle bacteriën en virussen

Nadelen

 • Filtert geen water waardoor onzuiverheden in het water aanwezig blijven, voor filteren is dan ook wenselijk
 • Elektronische apparaten zin sneller defect

Water koken

Water koken als methode om water te zuiveren
Water koken is een veilige en effectieve manier om water veilig te kunnen drinken

Een effectieve en veilige manier om water veilig te kunnen drinken is door het te koken. Door water ongeveer 5-10 minuten laat koken worden bacteriën, protozoa en virussen gedood. Deze methode kost wel meer tijd omdat u eerst een vuur moet maken (outdoor) en u een pan of beker nodig hebt waarin u kunt koken.

Door water te koken wordt het water echter niet helder, stukjes gras, zand etc. blijven in het water aanwezig. Het is daarom aan te raden om water eerst te filteren met een standaard waterfilter zoals de Sawyer mini zodat het schoon en helder is. 

Om uw water outdoor te kunnen koken kunt u bijvoorbeeld een Optimus kookset op gas gebruiken. 

Voordelen

 • Maakt bacteriën, protozoa en virussen dood
 • Veilig en effectief

Nadelen

 • Maakt het water niet helder (het doodt alleen)
 • Haalt geen zware metalen en chemicaliën uit het water
 • U hebt een warmtebron nodig
 • Het beste te gebruiken in combinatie met een standaard waterfilter

Conclusie

Er zijn verschillende methodes om water te zuiveren. Welke methode u gebruikt hang af van de producten die u voor handen hebt, de waterbron die aanwezig is welke omstandigheden u in verkeert. 

Persoonlijk adviseer ik het volgende: combineer methodes voor het veiligste resultaat. Als u een standaard waterfilter zoals de Sawyer mini aanschaft en u twijfelt over de kwaliteit van het water voeg dan voor de zekerheid nadat u het water hebt gezuiverd nog een waterzuiveringstablet toe aan het water. 

Ook als u water gaat koken is het verstandig om het water eerst te filteren met een standaard waterfilter zodat u helder en schoon water hebt.

Koopt u een waterfilter zoals de Sawyer S3 of de Water to Go op basis van actieve kool dan volstaat deze en hoeft u geen methodes te combineren.